logo

KDU (Kimyasal Değerlendirme Uzmanı) Nedir?

Kdu eğitimi & kursu hakkında bilmek istediğiniz tüm cevaplar bu yazımızda, iyi okumalar.

KDU Nedir?

Kimyasalların insan sağlığına ve çevreye etkisi, kullanımının kontrol edilmesi ve sınıflandırılması için, KKDİK adından bir yönetmelik yayımlanmıştır. Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması (KKDİK) olarak adlandırılan yönetmelik kapsamında kimyasal üretim yapan işletmeler ve ithalatçılar denetlenmektedir. KDU olarak adlandırılan kimyasal değerlendirme uzmanı ise bu işletmeleri denetlemekte, değerlendirme yapmakta ve ilgili raporları hazırlamaktadır. Peki, KDU (Kimyasal Değerlendirme Uzmanı) nedir? Ne iş yapar? Nasıl KDU olunur? Şimdi bu konuların tüm detaylarından bahsedeceğiz.

Kimyasalların kaydedilmesi, değerlendirilmesi, insan ve çevreye etkisinin incelenmesi için işletmeleri denetleyen, yapılan hataları kontrol eden, öneriler sunan ve raporlar hazırlayan kişiye KDU, yani kimyasal değerlendirme uzmanı adı verilmektedir. Belirli bir lisans ya da lisansüstü eğitim sonrasında, bakanlık onaylı kurumlarda eğitim alan ve sınavda başarılı olan kişiler KDU olarak faaliyet yürütebilmekte, bakanlık onaylı işletmelerde uzman ya da danışman olarak çalışabilmektedirler.

Kimler Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Olabilir?

Herkesin kimyasal değerlendirme uzmanı olması mümkün değildir. Bunun için belirli bir lisans ya da lisansüstü eğitimi gerekmektedir. Bundan sonra belirli bir eğitim ve sınavdan geçen kişiler, kimyasal değerlendirme uzmanı olmaya hak kazanırlar. Peki, eğitim, sınav ve diğer şartlar nelerdir?

  • Kimya bilimi alanında yüksek lisans ya da doktora eğitimi almak
  • Fen/Edebiyat ya da Mühendislik fakültelerinde Kimya, Biyoloji veya Çevre Bilimi bölümlerinde lisans eğitimi almak
  • Herhangi bir lisans mezuniyetine sahip olup, 5 yıldan az olmamak kaydıyla kimyasalların yönetimi ve laboratuvar çalışmalarında bulunmak

Yukarıdaki eğitimlerden en az bir tanesine sahip olan kişiler, kimyasal değerlendirme uzmanı olmak için temel şartlara sahip anlamına gelmektedir. Bundan sonra KDU eğitimi süreci başlamakta ve sonrasında sınav gerçekleştirilerek, sınavda başarılı olunması gerekmektedir.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Ne İş Yapar?

Son dönemde kimyasallarla ilgili üretim giderek arttığından, yılda 10 tondan fazla kimyasal üretim yapan işletmelerin kimyasal değerlendirme uzmanları tarafından denetlenmesi ve rapor alması gerekmektedir. Peki, KDU olarak adlandırılan uzmanların temel görevleri nelerdir?

  • Kimyasal üretimlerin sonucunda oluşan hız, enerji vb. etkilerin fizik yasasına uygun olarak değerlendirilmesi,
  • Üretim sonrasında insan sağlığını tehdit eden unsurların tespit edilmesi,
  • Üretim sürecinde ve sonrasında çevreye herhangi bir zararın olup olmadığının kontrol edilmesi,
  • Çeşitli maruz kalma senaryoları ile üretimin etkilerinin kontrol edilmesi,
  • Oluşan risklerin ne kadar kabul edilebilir olduğunun anlaşılması için risk karakterizasyonunun yapılması ve
  • Güvenlik Bilgi Formu, Kimyasal Güvenlik Raporu hazırlanması ve Kimyasal Güvenlik Değerlendirmesi’nin gerçekleştirilmesi, kimyasal değerlendirme uzmanının görevleri arasında yer almaktadır.

Yukarıdaki görev ve sorumluluklara sahip olan kimyasal değerlendirme uzmanları, bakanlık tarafından onaylı olan işletmelerde çalışabilmektedir.

Nasıl Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Olunur?

Kimyasal üretim ya da ithalat yapan işletmelerin yaptığı çalışmaları denetleyen, sorunları raporlayan ve riskleri belirleyen kişiler, KDU uzmanlarıdır. KDU uzmanı olmak için yukarıdaki belirtilen eğitim kariyerine sahip olmak gerekiyor. Peki, uzman olmak için sonrasında nelerin yapılması gerekiyor?

  • Lisans, yüksek lisans ya da sektör tecrübesine sahip olunmalı
  • Bakanlık tarafından onaylı bir eğitim kurumunda KDU eğitimine kaydolunmalı
  • Belirli gün ve saatte süren eğitimin tamamına katılıp, sınava en doğru şekilde hazırlanılmalı
  • TÜRKAK tarafından yapılan sınavlarda başarılı olunmalı

Siz de KDU olmak istiyorsanız, yukarıdaki süreci tamamlamalısınız. Bu şekilde süreci tamamladığınızda bir uzman olacak, bakanlık tarafından onaylı kimyasal ürün üreticileri ya da ithalatçıları denetleyebilecek, rapor hazırlayabileceksiniz.

Kimyasal Değerlendirme Uzmanı Eğitimi

Her geçen gün kimyasal üretim arttığından, bu üretimlerin denetlenmesi, insan ve çevreye olan zararlarının analiz edilmesi, raporlanması ve bakanlığa iletilmesi gerekmektedir. İşte bunun için ortaya çıkan iş koluna kimyasal değerlendirme uzmanı adı verilmektedir. Peki, KDU eğitimi almak için hangi kurumlara başvurmak gerekir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı eğitim kurumlarında eğitim almalısınız. Kurumumuz da bakanlık onaylı olduğundan, bizi tercih ederek KDU sınavlarına en doğru şekilde hazırlanabilirsiniz. Eğitimimiz hakkında detaylar aşağıdaki gibidir:

  • Örgün olarak gerçekleştirilmektedir.
  • İstanbul’da gerçekleştirilmekte olup, online eğitim verilmemektedir. Talep olması halinde farklı illerde de sınıflar açılacaktır.
  • Eğitimler 8 gün sürmektedir. KDU adaylarına toplamda 64 saat süren eğitim verilmektedir.

Yukarıdaki eğitim sürecinin sonunda TÜRKAK tarafından yapılan sınavda başarılı olan kişiler, kimyasal değerlendirme uzmanı olmaya hak kazanmaktadırlar. KDU (Kimyasal Değerlendirme Uzmanı) nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Siz de KDU olmak istiyorsanız ve sürece hakim değilseniz hemen kurumumuzla iletişime geçebilir, bilgi alabilir ve eğitimimize kayıt yaptırabilirsiniz.

KDU Eğitimi Fiyatı Ne Kadar?

Eğitimimizin fiyatı sınıfa, zamana ve diğer faktörlere göre değiştiğinden, net bir fiyat söylemek mümkün değildir. Ancak bizimle iletişime geçerek fiyat hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

KDU Sınavı Nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı eğitim kurumlarında verilen eğitimler sonucunda, TÜRKAK (Türkiye Akreditasyon Kurumu) tarafından eğitimi alan kişiler için gerçekleştirilen sınavdır.

KDU Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Eğitim, kurumumuz tarafından verilmekte olup, 8 gün sürmektedir. 8 günde toplamda 64 saat eğitim verilmekte olup, eğitimlerimiz profesyonel eğitmenler tarafından gerçekleştirilmektedir.


 
İletişim