logo

KKDİK Nedir? KKDİK Yönetmeliği

KKDİK Nedir? KKDİK Yönetmeliği hakkında detaylı bilgi için bizimle iletişime geçin.

KKDİK Nedir? KKDİK Yönetmeliği

Avrupa’da REACH olarak adlandırılan kimyasalların kaydı ve yönetilmesi ile ilgili yönetmelik, kimyasal üretimlerin kontrol altında tutulması için oluşturulmuştur. Avrupa Birliği yasası olan REACH’nin Türkiye’deki karşılığı ise KKDİK olarak bilinmektedir. Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması olarak açıklanan yönetmelik, Avrupa Birliği uyum yasası çerçevesinde Türkiye’de 2017 yılında yürürlüğe girmiştir. Yönetmelikle ilgili olan bakanlık ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’dır. Şimdi size bu içerikte KKDİK nedir? sorusundan ve KKDİK yönetmeliği hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsedeceğiz.

KKDİK Nedir?

KKDİK; kimyasalların üretimi sırasında ve sonrasında ortaya çıkabilecek risklerin tespiti, kimyasalların yönetimi, sınırlandırılması, insana ve çevreye etkisinin tespiti ve daha pek çok amacı bulunan, 2017 yılında yürürlüğe girmiş bir yönetmeliktir. KKDİK nedir? sorusuna bu şekilde cevap verilebilir. Yönetmelik kapsamında KDU (Kimyasal Değerlendirme Uzmanı) adında bir meslek grubu ortaya çıkmıştır. Bu meslek grubu, kimyasal üretim yapan işletmeler ve ithalatçıların denetlenmesi ve raporlandırılmasını sağlamaktadır.

KDU (Kimyasal Değerlendirme Uzmanı) Nedir?

2017 yılında yürürlüğe giren yönetmelik çerçevesinde, hedeflerin gerçekleştirilmesi için eğitilen ve yapılan sınavda başarılı olan kişilere, KDU (Kimyasal Değerlendirme Uzmanı) adı verilmektedir. KDU olabilmek için üniversitelerin belirli bölümlerinde lisans eğitimi almak, kimya alanında yüksek lisans veya doktora yapmak ya da kimyasalların yönetimi alanında en az 5 yıl tecrübe edinmek gerekmektedir. Bu yetkinliklerden en az birine sahip olan kişiler, bakanlık tarafından onaylı eğitim kurumlarındaki kurslara katılabilirler.

Kurslarda KDU süreci ile ilgili tüm bilgiler verilmekte olup, sonrasında yapılacak olan sınava hazırlık gerçekleştirilmektedir. Sınav TÜRKAK (Türkiye Akreditasyon Kurumu) tarafından düzenlenmekte ve gerçekleştirilmektedir. Sınavda başarılı olan adaylar KDU olmaya hak kazanmakta ve sertifika almaktadır.

KKDİK Yönetmeliği Neleri İçermektedir?

Avrupa Birliği uyum yasası çerçevesinde ülkemizde yürürlüğe giren KKDİK yönetmeliği, temelde insan sağlığı ve çevrenin korunmasını hedeflemektedir. Bunun yanı sıra pek çok amacı bulunan yönetmelik sayesinde kimyasalların doğru kullanımı ve olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması da en önemli amaçlardan bir tanesidir. Peki, KKDİK yönetmeliği nedir? İçerdiği maddeler nelerdir?

  • Kimyasal üretimlerin insan sağlığına etkilerini incelemek, zararlarını ortaya çıkarmak ve önlemek
  • Kimyasal üretimlerin çevreye etkilerini incelemek, zararlarını ortaya çıkarmak ve önlemek
  • Kimya endüstrisinde yenilikler yapmak, yeni gelişmeleri duyurmak ve rekabetçi bir ortam yaratmak
  • Üretimler sonucunda olası zararların analiz edilmesinde hayvan deneylerinin sayısını azaltmak ve bu konuda alternatif seçenekler bulmak
  • Kimyasal üretim yapan üreticiler ve ithalatçıların, kimyasalların güvenli şekilde kullanılmasından zorunlu tutmak

Yukarıdaki hedefler, KKDİK yönetmeliği ile gerçekleştirilmek istenmektedir. Bu nedenle 2017 yılından itibaren yönetmelik kapsamında pek çok adım atılmakta, kimyasal üretim yapan işletmelerin denetlenmesi de sağlanmaktadır. Bunu yapacak olan kişiler de kimyasal değerlendirme uzmanlarıdır.

KKDİK Eğitimi

Kimyasalların kontrollü kullanımı, kimya endüstrisinin gelişimi ve daha pek çok alanda hedefi bulunan KKDİK, aynı zamanda uzmanlar yetiştirerek, işletmelerin denetlenmesini hedeflenmektedir. Bu uzmanlara da kimyasal değerlendirme uzmanı adı verilir. Peki, uzmanların eğitimi nasıl yapılır?

  • Adaylar üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmalı, yüksek lisans veya doktora yapmalı ya da sektörel anlamda en az 5 yıl tecrübeye sahip olmalı
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylı eğitim kurumlarında kayıt yaptırmalı ve eğitim almalı
  • Kurs sürecini başarıyla tamamladıktan sonra TÜRKAK tarafından yapılan sınavda başarılı olmalı

Bir kişinin uzman olabilmesi için yukarıdaki süreci başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Ancak başarılı olabilmesi için bakanlık tarafından onaylı eğitim kurumlarından eğitim alması şarttır. Kurumumuz ise bakanlık onaylı olup, sizi TÜRKAK tarafından yapılacak sınavlara en iyi şekilde hazırlamaktadır.

KKDİK nedir? sorusuna bu şekilde cevap verebiliriz. Siz de kurumumuzun düzenlediği eğitime katılmak isterseniz bizimle iletişime geçebilir, süreci öğrenebilirsiniz. KKDİK eğitimi İstanbul içerisinde örgün olarak kurumumuz tarafından gerçekleştirilmekte olup, 8 gün sürmektedir. Toplamda 64 saat süren eğitim sonucunda adaylar TÜRKAK tarafından yapılan sınavlara tam hazır hale gelmektedir. Siz de kaydınızı yaparak uzman eğitmenlerimizden eğitim alabilir, sınavda başarılı olmak için tüm stratejileri öğrenebilirsiniz.

Eğitimlerinizi Yalnızca İstanbul’da Mı Sürdürüyorsunuz?

Eğitimlerimiz örgün olarak gerçekleştirilmekte olup, yalnızca İstanbul’da sürdürülmektedir. Bunun yanında yeterli talep olması halinde İstanbul dışında da sınıflar açılabilmektedir.

Online Eğitim Veriyor Musunuz?

Hayır. Online eğitimimiz bulunmaktadır. Tüm eğitimlerimiz örgün olarak İstanbul’da gerçekleştirilmektedir.

KKDİK Açılımı Nedir?

Avrupa Birliği’ndeki REACH’nin Türkiye’deki karşılığı olan KKDİK’nin açılımı Kimyasalların Kaydı, Değerlendirmesi, İzni ve Kısıtlanması olarak bilinmektedir.


 
İletişim